Kako izabrati aspirator za kuhinju? Mali vodič za kupovinu

Kako izabrati aspirator za kuhinju? Mali vodič za kupovinu
24.03.2023.

KAKO IZABRATI ASPIRATOR ZA KUHINJU? MALI VODIč ZA KUPOVINU

Ko ne voli da oseti miris vrućeg hleba koji se širi iz rerne? Ali čak i mirisi omiljene hrane znaju da dosade ako je to prvo što osetite svaki put kada uđete u svoj dom. Srećom postoji jednostavno rešenje.

 

Kuhinjski aspiratori postali su pristupačan komad bele tehnike sa porastom ponude na tržištu. Ali kako izabrati aspirator za kuhinju kojim ćete biti zadovoljni i koji će vam trajati?


Šta je bitno kod kupovine aspiratora, koje vrste postoje i kako odabrati pravi, čitajte u nastavku.

 


Vrste aspiratora za kuhinju


Razlikujemo dve osnovne vrste aspiratora u zavisnosti od toga kako radi:

 

 • Aspirator bez odvoda – idealan za kuhinje koje nemaju mogućnost ventilacionog otvora. Ovaj uređaj prečišćuje vazduh zahvaljujući specijalnim filterima i vraća ga ponovo u prostoriju
 • Ventilacioni (odvodni) aspirator - usisava vazduh iz prostorije i izbacuje ga napolje kroz ventilacioni kanal


Prema tome kako se montiraju razlikujemo:

 

 • Samostojeći 

 

Na tržištu se mogu pronaći i sledeće vrste koje se razlikuju po izgledu:

 

 • Aspirator sa dimnjakom – ima dugački ventilacioni otvor koji se proteže do plafona
 • Zidni – montiraju se na zid vodoravno ili uspravno
 • Ostrvski aspirator – postavlja se u centralni deo kuhinje iznad kuhinjskog ostrva
 • Plafonski – montira se na plafon kuhinje
 • Stoni aspirator – izvlači se iz radne površine po potrebi pritiskom na dugme

 

 

Filteri za aspirator – kakvi sve postoje?


Aspirtori imaju dve vrste filtera: za masnoću i zaštitu od mirisa.

 

 • Filteri za masnoću nalaze se u svim aspiratorima i oni zadržavaju prolaz masnoća i drugih nešistoća u sam uređaj. Izradjuju se od metala ili flisa i mogu biti jednokratni ili višekratni. Jednokratni filteri od flisa se nakon nekog vremena (kada se natope masnoćom) bacaju. Aluminijumski filteri za aspiratore, kao i oni od nerđajućeg čelika su višekratni i oni mogu uz redovno održavanje trajati godinama.
 • Filtere mirisa imaju aspiratori bez odvoda. Ugljeni filteri za aspiratore apsorbuju mirise na svojoj površini, ali se čestice tu i zadržavaju, pa se efikasnost apsorpcije filtera vremenom smanjuje. Zbog toga je ove filtere sa aktivnim ugljem potrebno redovno menjati.

 

Crni kuhinjski aspirator.


Šta je bitno kod kupovine aspiratora?


Pre nego što se upustite u kupovinu, razmislite kakav uređaj bi odgovarao vašim potrebama i prostoru kojim raspolažete. Evo o čemu treba voditi računa:

 

 

Da li izabrati ventilacioni ili aspirator sa filterom?

 


Ukoliko imate ventilacioni otvor izbor se sam nameće. Ovi aspiratori se lako montiraju, imaju veliku usisnu snagu i nisu previše bučni.

 

Kada otvor za ventilaciju ne postoji, a ne želite da bušite zidove (što iziskuje dodatni trošak novca i vremena), aspiratori bez odvoda su rešenje. Lako se montiraju, ali se spremite na povremene troškove zamene filtera.

 

 

Koju snagu aspiratora izabrati?

 

Usisna snaga predstavlja količinu vazuha (izraženu u kubnim metrima) koja prođe kroz uređaj u toku sat vremena. Postoji način da izračunate optimalnu snagu. Formula je prilično jednostavna:

 

 • Minimalna snaga aspiratora jednaka je zapremini kuhinje pomnožene sa 6

 • Maskimalna potrebna snaga aspiratora jednaka je zapremini kuhinje pomnožene sa 12

 

Zapreminu kuhinje računate tako što pomnožite visinu, dužinu i širinu kuhinje izraženu u metrima. Recimo da je zapremina kuhinje 50 kubnih metara (5x5x2), minamalna snaga uređaja bila bi 300 m³/h.

 


Koje su najbolje dimenzije aspiratora?

 

 

Pođite od toga kolika je veličina vašeg šporeta. Dimenzije aspiratora bi trebale da budu takve da odgovaraju površini šporeta, a idealno bi bilo da prelazi ivice šporeta kako bi dobro pokupio sve mirise.

 

 

Koliko je bučan


Ovo je takođe faktor koji treba uzeti u obzir. Aspiratori prizvode buku od 40 do 70dB.

 


Dizajn i model aspiratora


Razmislite šta će odgovarati vašem kuhinjskom prostoru. Da li vam treba ostrvski, kaminski, zidni, plafonski, stoni na izvlačenje, ugradni aspirator ili možda onaj standardni.

 

 

Savremena kuhinja sa aspiratorom.


Novi ili polovni aspirator za kuhinju?


Rast cena bele tehnike naterao je kupce da razmišljaju o uštedi svaki put kada se odluče na kupovinu. Da li onda izabrati polovni aspirator za kuhinju? Možda ćete ovom kupovinom uštedeti neki dinar, ali kao i kod svake kupovine polovne tehnike, izlažete se riziku da kupite stvar koja je dotrajala i koju ćete vrlo brzo morati da menjate.


Alternativa kojom štedite novac jeste kupovina oštećenje bele tehnike. Outlet bele tehnike nudi nove samostojeće i ugradne aspiratore sa minimalnim oštećenjima zbog čega su cene više nego povoljne. Na vama je samo da ih posetite i na licu mesta uz savete ljubaznih prodavaca izberete savršen uređaj za vašu kuhinju.

 


Saveti za održavanje i čišćenje aspiratora


Da biste vaš aspirator koristili dugo potrebno je da ga redovno čistite, a evo i kako da to uradite:

 

 • Uklonite rešetku za masnoću i operite unutrašnje elemente koje možete da dohvatite, ukoliko se radi o ventilacionom aspiratoru, tj. zamenite unutrašnje filtere kod aspiratora bez odvoda.
 • Mrežu operite u toploj vodi sa sapunicom. U slučaju manje zaprljanosti možete upotrebiti razblaženu sirćetnu kiselinu kojom ćete naprskati rešetku. Ostavite da deluje desetak minuta a zatim isperite toplom vodom. Ostatke masnoće uklonite sunđerom za pranje sudova.
 • Sačekajte da se mreža dobro osuši, pa je tek onda vratite na svoje mesto.
 • Za čišćenje ne koristite gruba i abrazivna sredstva i četke.
 • Obrišite i spoljašnjost aspiratora prvo vodom i deterdžentom, a zatim suvom krpom.


Uz pravi izbor aspiratora i pridržavanje osnovnih pravila održavanja, vaš aspirator bi trebalo da vas služi dugi niz godina.