Aspiratori- praktična kuhinjska rešenja

Aspiratori- praktična kuhinjska rešenja
26.08.2022.

ASPIRATORI- PRAKTIčNA KUHINJSKA REšENJA

Svakodnevno spremanje hrane podrazumeva da se naš prostor za stanovanje ispunjava različitim prijatnim mirisima. Ali ako se taj miris upije u odeću, zavese, kosu to onda više nije prijatan miris i treba ga ukloniti. U uklanjanju tih mirisa u domaćinstvu služe nam aspiratori.

 

Kuhinjski aspiratori su uređaji za izbacivanje vrućeg, masnog i vlažnog vazduha koji se proizvodi tokom kuvanja u kuhinji.


Uvek postoji dilema koji aspirator odabrati, da li ventilacioni ili aspirator bez odvoda? Koliko je bitan faktor da izaberete pravi aspirator cena i zbog čega je potpuno ugradni aspirator najpopularniji od svih.

 

Aspirator bez odvoda

 

Postoje dve vrste kuhinjskih aspiratora: aspiratori koji odvode vazduh i aspiratori koji vrše recirkulaciju vazduha.


Odvodni ili ventilacioni aspiratori uvlačenjem kuhinjske pare zadržavaju nečistoću i mirise u filter i izbacuju ih napolje pomoću ventilacione cevi. Mnogi smatraju da je ovo najbolji način jer obezbeđuje efikasnu primenu usisavajuće snage aspiratora. Za ugradnju odvodnih aspiratora neophodno je bušenje zida i postavljanje cevi za odvod nečistog vazduha.


Recirkulirajući aspirator ili aspirator bez odvoda je uređaj koji se ugrađuje ukoliko postavljanje cevi za odvod vazduha nije moguće. Aspirator bez odvoda uvlačenjem vazduha kroz ugljeni filter na kome se zadržavaju mirisi, masnoća i nečistoća, pročišćava vazduh i vraća ga nazad u kuhinju. Najpodesniji su za domaćinstva gde se ugradna cev ne može sprovesti napolje, npr. u stambenim jedinicama.


Brojne su prednosti aspiratora bez odvoda. Ovi aspiratori troše mnogo manje energije, a odlikuje ih lako rukovanje metalnim filterima, koji su jako dugotrajni. Nedostaci ovih aspiratora su što proizvode malo više buke od odvodnih, zahtevaju jači motor i češće čišćenje filtera. Na funkcionalnost aspiratora bez odvoda najveći uticaj ima snaga motora, te se njihov kvalitet prikazuje u njegovoj dužini trajanja.

 

aspirator-u-plavoj-kuhinji

 

Aspirator- cena i kako uštedeti pri odabiru

 

Prilikom kupovine uvek treba obratiti pažnju i na cenu. To se naravno odnosi i na kuhinjske aparate. Što se tiče kupovine aspiratora, postoji širok asortiman proizvoda različitog kvaliteta i cena.

Kada je u pitanju aspirator, cena može da varira drastično, od samo par hiljada pa i do više desetina hiljada dinara. Nekoliko faktora utiče na raspon cena ovih uređaja. Zidni aspiratori su najpristupačniji, dok su ostrvski aspiratori ubedljivo najskuplji.
Ukoliko vodite računa o budžetu, klasični aspirator sa centralnim usisavanjem je sigurno pravi izbor za vas.

Na našem sajtu sigurno možete naći aspirator po vašem ukusu, koji će se uklopiti u vaš budžet.

Na cenu znatno može uticati i vrsta filtera koja se koristi u aspiratoru. Ugljeni filteri važe za najskuplje, cena im može naglo porasti te obratite pažnju na to. Takođe neophodno ih je i stalno održavati.


Različite vrste aspiratora imaju i različita osvetljenja.Ta svetla ne služe samo za dekoraciju već kako bi se imalo i prigušeno svetlo u samoj prostoriji. Dok klasični aspiratori imaju obične sijalice, oni skuplji i kvalitetniji imaju LED ili halogena svetla. Sijalice treba povremeno menjati, te i na to treba obratiti pažnju a ne samo na cenu.

 

Potpuno ugradni aspirator

 

Postoje samostojeći i ugradni aspiratori. Za koji ćete se odlučiti zavisi od veličine kuhinje i vaših potreba. Iako su oba tipa aspiratora izuzetno popularna, potpuno ugradni aspirator je trenutno najtraženiji u svakom domu.


Potpuno ugradni aspirator postoji u više oblika. Neki od njih su teleskopski, zauzimaju najmanje mesta tako što se uvlače u ormarić, plafon ili viseći deo. Mogu biti ugaoni, koji staju u unapred pripremljen okvir. Ugrađuje se iznad šporeta i ima funkciju izvlačenja tokom upotrebe i uvlačenja u ormarić, čime se značajno štedi prostor.


Potpuno ugradni aspirator posebno se preporučuje za manje kuhinje, kako biste uštedeli prostor u maloj kuhinji i jer je lak za korišćenje. Naš predlog za potpuno ugradni aspirator po vašoj meri, a odličnog kvaliteta je Candy model.


Danas su nam pružene velike mogućnosti da uživamo u spremanju hrane koju volimo, bez straha od širenja neprijatnih mirisa. To nam omogućava veliki izbor aspiratora, prilagođenih za svaku vrstu i veličinu kuhinje. Verujemo da ćete uspeti da nađete odgovarajući aspirator za svoj prostor u okviru svojih želja i budžeta.


Pozovite nas kako bismo vam pomogli pri odabiru.