Ušteda električne energije uz aparate više energetske klase

Ušteda električne energije uz aparate više energetske klase
11.05.2021.

UšTEDA ELEKTRIčNE ENERGIJE UZ APARATE VIšE ENERGETSKE KLASE

Račun za struju opasno utiče na uživanje u korišćenju aparata u vašem domaćinstvu. Računi za struju su previsoki, i ljudima je teško da izaberu između potrebe i zadovoljstva. Rešenje se sastoji od samo tri reči, a one su ostecena bela tehnika.

 

Ostecena nova bela tehnika ili ostecena bela tehnika iz uvoza su nazivi koji se daju slabo korišćenim kućnim aparatima. Međutim, kada je ova bela tehnika, ostecena često znači da ne dolazi od samog proizvođača.

Najlakše je reći da je polovna. Njena najveća prednost je kombinacija funkcionalnosti i pristupačnosti vašem budžetu.

Većinu kupaca ta ideja “polovnog” ume da odbije. Ali, imati napredan aparat koji troši manje energije i štedi vam novac je prednost kojom ćete unaprediti životni standard.

 

Prosečni potrošač treba da zna za energetske klase

 

U poslednjih par meseci insistiramo na jednostavnoj poslovnoj filozofiji. Želimo da edukujemo naše kupce o mogućnostima manje potrošnja novca i energije, zarad povećanja životnog standarda kupca.

U tome imamo značajno olakšanje u vidu uvođenja energetskih klasa za kućne aparate. Energetske klase su relativno nov koncept. Važe za oblast Evropske Unije, važe od marta 2021. i imaju nekoliko zadataka, a to su da:

  • Pomognu potrošačima da izaberu najbolje proizvode
  • Pomognu da se smanji potrošnja električne energije
  • Pomognu pri boljem korisničkom iskustvu
  • Pomognu da se otklone stari i neefektivni uređaji
  • Pomognu pri uštedi
  • Pomognu očuvanju životne sredine


Ekologija postaje jedno od vodećih pitanja u Evropi. Stari način proizvodnje kućnih aparata je štetan po životni sredinu tokom svih ciklusa korišćenja aparata. Pored toga, cilja se i na to da potrošači dobiju kvalitetnije aparate koji troše manje energije i pomažu održivosti života i životne sredine.

 

Potreba za energetskim klasama

 

Potreba za energetskim klasama dolazi iz želje da se pomogne potrošaču. Stariji modeli aparata su trošili previše energije (struje, vode), kao i drugih resursa. To nije udarac samo na džep potrošača, koliko i na životnu sredinu.

Tako se javila i ideja održivosti. Evropska Unija je pokrenula niz inicijativa da bi rešila ovaj problem. Jedna takva inicijativa je i inicijativa o energetskim klasama.

Energetski klase imaju jednostavnu premisu. Postoji niz energetskih klasa koje ukazuju na kvalitet aparata, potrošnju, i dugotrajnost aparata.

Proizvođači aparata, bili oni vodeći brendovi ili manji proizvođači, dužni su da pravilno obeležavaju aparate. Kupac mora da bude svestan šta kupuje i kako se to uklapa u njegovu računicu.

Iako ceo koncept izgleda komplikovano, biće lakše da ga razumete kada pogledamo kako su osmišljene energetske klase.

 

Podela energetskih klasa

 

Energetske klase podeljene su u kategorijama od A do G. Postoje “nijanse” ili pod tipovi klasa, pa tako A klasa može biti i A+, A++, ili A+++.

Cilj ovih podela je da vam ukaže na specifičnosti određenog aparata. Na primeru veš mašine, klasa će biti određena na osnovu potrošnje električne energije, ali i potrošnje vode. Sledeći faktor je projektovana potrošnja na godišnjem nivou, i za kraj imate samu oznaku energetske klase.

Energetska klasa treba da vam ukaže na jasnu matematiku kojom ćete utvrditi da li je ovaj aparat isplativ za vaše domaćinstvo. Ipak, za nekog ko prvi put čuje za koncept energetskih klasa, najlakše ga je predstaviti poređenjem aparata.

 

Aparati i energetske klase

 

Kod nas, često se dešava da se koriste uređaji stari i po dve decenije. Mnogima se čini da je popravljanje starog aparata isplativije nego kupovina novog, u praksi baš i nije tako.

Stari aparat je najveći neprijatelj vašeg novčanika. Popravke, povećanja potrošnja struje, i neophodno održavanje troše vaš novac i vreme. Kupovina novog uređaja je plaćanje više novca unapred da biste plaćali manje kasnije.

Vratimo se na primer veš mašine. Recimo da imate veš mašinu staru 10 godina, i da ona troši određenu količinu struje i vode godišnje. Živite u porodici od četiri člana, od čega su dvoje deca do 15 godina. Pritom, imate i makar jednu popravku godišnje u vrednosti od 12.000 dinara.

Kada uporedite tu potrošnji kroz pet godina, potrošićete samo 60.000 dinara na popravke. Za taj novac dostupna vam je bela tehnika, ostecena minimalno, koja će napraviti značajnu uštedu u vašem domaćinstvu.

Možda je u pitanju ostecena nova bela tehnika ili ostecena bela tehnika iz uvoza. Svejedno, to ne menja činjenicu da je to aparat više energetske klase.

 

Aparati više energetske klase

 

Čitava ideja aparata više energetske klase je u tome da unapredi život kupcima. Pored očigledne prednosti u vidu uštede, aparati više energetske klase imaju i druge prednosti.

 

Ekološki svesna upotreba aparata


Aparati više energetske klase sa sobom nose ekološki-svesnu upotrebu. Ekološki-svesni je naziv koji se odnosi na proizvode koje je lako odlagati i reciklirati.

Ova inicijativa treba da pomogne budućim proizvođačima da lakše pristupe materijalima za proizvodnju aparata. Takođe, treba da učini da proces proizvodnje budu jednostavniji, i smanji vreme proizvodnje aparata.

Naravno, krajnja prednost je zdrava životna sredina. Aparati se sada prave drugačije da se smanji zagađenje životne sredine, i odlaganje štetnih materijala.

 

Kvalitetniji aparati za vaše domaćinstvo

 

Iako je ekologija važna, za većinu korisnika je važno da imaju kvalitetan aparat u domaćinstvu. Korisnici žele da imaju štedljiv aparat koji dobro radi. Makar, to je način razmišljanja sa kojim nam se javlja većina kupaca.

Iako ovo zvuči prosto, većina kupaca nisu stručnjaci za aparate. Oni ih samo koriste. I zato žele da aparati budu dugotrajni i efektivni.

Aparati koji se ređe kvare, omogućavaju više opcija i aplikacija, svakako imaju prednost nad aparatima niže klase. Pored svega toga, najbitniji momenat je manji utrošak novca i energije ili ušteda.

 

Manji utrošak novca i energije

 

Ušteda je najveća prednost aparata više energetske klase. Oni su napravljeni ili dizajnirani sa idejom da troše manje energije.

Održivost je ključna reč kada je su u pitanju aparati više energetske klase. Cilj je da se napravi uređaj koji će imati veći efekat, ali će trošiti manje resursa (u vidu struje ili vode).

Na taj način, vaš aparat traje duže, a vaša potrošnja se smanjuje. Iako ovi aparati mogu biti skuplji, oni vam pomažu da ostvarite uštedu na duže staze.

 

Ušteda

 

Čitav razlog zašto želite da koristite aparate više energetske klase je ušteda. Iako ne razumete kako radi struja ili potrošnja, postoji jednostavan način da smanjite vaše račune.

 

Obračunajte mesečni utrošak energije

 

Krenite od osnovnog. Pogledajte vaše račune za struju.

Imaćete veću prednost ukoliko čuvate račune i arhivirate ih na neki način. Recimo, da možete da pogledate račune ne samo od ove godine, već i od prošle.

Prvo što želite da utvrdite jeste da li se potrošnja struje menjala ili rasla u periodu od dve ili više godina. Ukoliko jeste, očigledno je da imate aparate koji troše više.

Naravno, neki aparati kao što su mobilni telefoni i računari moraju da rade po ceo dan. Sa pojavom online nastave, korona epidemije i zaključavanja, ljudi provode više vremena kod kuće.

Utvrdite koliko trošite. Svaki račun ima posebnu sekciju gde vam je ispisana potrošnja u kilovatima za taj mesec. Takođe, svaki račun ima i sekciju gde možete da vidite koliko ste potrošili i prethodnog meseca.

Ovo praćenje čini još jednostavnijim, kao i ceo zadatak da život učinite održivijim.


Koliko troše vaši aparati


Kada imate konkretne brojeve, vreme je da pogledate koliko troše vaši aparati. Da uradite ovo, morate da imate konkretne specifikacije vaših uređaja i da obračunate koliko sati rade dnevno.

Da utvrdite ovo, morate da odete na internet i da utvdite koliko modeli vaših aparata troše energije. Uvek će tu biti nekih odstupanja, osim ako niste profesionalni električar. Cilj je da dobijete brojku koja je slična onoj na računu za struju.

Kada ih sve saberete i proverite nekoliko puta, videćete šta troši najviše struje. Najčešće je u pitanju veš mašina ili šporet. Naravno, to može biti i bilo koji drugi aparat u zavisnosti od toga koliko su vam stari aparati.

Utvrđivanjem glavnog krivca za račun, vreme je da napravite kvalitetnu investiciju.

 

Kvalitetna investicija

 

Vratimo se na primer četvoročlane porodice. Kada ste utvrdili koji uređaj troši najviše, treba da ga zamenite. Možda on nije pokvaren i možda ima poduži radni vek ispred sebe.

Ali to nije ono na šta treba da obratite pažnju. Treba da obratite pažnju na to da li će se vaš račun za struju smanjiti sa kvalitetnijim uređajem.

Da to utvrdite, idite online ili posetite naš outlet bele tehnike. Tu možete da pogledate i uporedite uređaje, i vidite koliko koji troši, a takođe možete da pogledate i trenutne akcije.

Kada utvrdite da li aparat više energetske klase troši manje od vašeg uređaja, sračunajte koliko se isplati ta investicija. Iako ćete platiti unapred za nešto, posmatrajte to u odnosu na potrošnju koju vaš trenutni uređaj pravi.

Ukoliko izračunate da će vam se račun smanjiti sa novim aparatom, onda je najbolja preporuka da ga kupite. A vremenom, sve to što odbijete sa računa za struju će biti isplaćeno za novi aparat.

Ostaje samo da se upoznate sa aparatima više energetske klase.

 

Preporučeni aparati


Outlet bele tehnike vam nudi brojne aparate. Savetujemo vam da pogledate:

Nemojte da vas odbije to što je u pitanju ostecena bela tehnika, ili što to neko zove ostecena nova bela tehnika. Bela tehnika, ostecena ili ne, treba da vam pruži uštedu i kvalitet u radu.


Pogledajte i kako da izaberete kvalitetno i sigurno aparate, kao i sa kojim brendovima radimo.

To što je u pitanju ostecena bela tehnika iz uvoza je nebitno ukoliko konsultujete vaš novčanik. Na kraju, sve te oznake su nebitne. Bitno je da aparat pravi razliku u vašem domaćinstvu.

 

Ostecena bela tehnika može da radi i za vas


Svu neophodnu belu tehniku možete nabaviti kod nas. Takođe, raspitajte se o energetskim klasama i izaberite aparat koji vam najviše odgovara.

Veće ulaganje danas je ušteda sutrašnjice. Vodite se tom filozofijom i ostvarite bolji životni standard.