Ugradne indukcione ploče - investicija koja se isplati

Ugradne indukcione ploče - investicija koja se isplati
10.02.2023.

UGRADNE INDUKCIONE PLOčE - INVESTICIJA KOJA SE ISPLATI

Ako vas čeka uređenje doma ili renovirate kuhinju, znate da su pred vama mnoge važne odluke od kojih zavisi lepota i funkcionalnost vašeg životnog prostora. Najveći izazov obično je uređenje prostorija u kojima provodimo najviše vremena, poput kuhinje, a jedna od važnijih odluka je koji šporet odabrati.

 

Sve više domaćinstava opredeljuje se za šporet sa indukcionom pločom. U nastavku teksta pročitajte zbog čega je odabir ugradne indukcione ploče valjana i ekonomična odluka za vas i vašu porodicu.


Šta je indukciona ploča?

Indukciona ploča je brzo i efikasno rešenje za koje ćete možda isprva platiti više, ali uštedeti na duže staze. Zagrevaju se znatno brže od električnih i plinskih šporeta, pri čemu možete postići veoma precizno podešavanje temperature. Osim toga, toplota odmah hvata posudu, a ne površinu na kojoj se kuva, te do eventualnog zagrevanja ploče može doći samo zato što zagrejana posuda vraća toplotu podlozi.


Kako radi indukciona ploča?

Indukcione ploče rade po principu elektromagnetizma koji se stvara između posude i zavojnice koja se nalazi ispod površine staklene ploče namenjene za kuvanje. Električna energija prolazi kroz bakarni magnet zavojnice i stvara elektromagnetnu energiju. Na taj način energija kroz ploču direktno stiže do tiganja i proizvodi struju koja, s druge strane, emituje toplotu.


Na taj način zagreva se samo dno posude koju kad skinete, ringla ostaje hladna. Dakle, hrana se vrlo brzo priprema što je velika povoljnost ako ste u žurbi, a da ne govorimo tek o uštedi velike količine električne energije, što je svakako još veća prednost.
 

Koje posuđe za indukcionu ploču?

Ako se pitate kako se koristi indukciona ploča, tj. da li vam je neophodno specijalno posuđe za indukcionu ploču, naš najkraći odgovor bio bi – ne. Potrebno vam je posuđe koje u sebi sadrži metal, a takva je zapravo većina sudova koje se može pronaći na tržištu. Dakle, sasvim je moguće da već imate sudove pogodne za ovaj tip ugradne ploče.


Ako ipak želite da počastite sebe novim posuđem za pripremnje hrane, evo koje materijale bi trebalo da izaberete:

  • Liveno gvožđe
  • Čelik i emajlirani čelik
  • Nerđajući čelik koji poseduje magnetnu bazu ili jezgro
  • Bakar i aluminijum sa magnetnom bazom

 

Ukoliko želite da proverite da li je posuđe koje već imate pogodno za korišćenje na ovom tipu šporeta, poslužiće vam jednostavan trik. Uzmite običan magnet i stavite ga na dno posude. Ako se zalepi, to je siguran znak da će sigurno raditi na indukcionoj ploči.

 

 

Indukciona ploča - iskustva kupaca

Ugradne indukcione ploče kupci najčešće hvale iz sledećih razloga:

 

  • Da li vam se dešavalo da isključite ringlu, a zaboravite da skinete posudu, pa jelo iskipi? Sa indukcionom pločom toga nema. Onoga trenutka kada je ugasite, prenos toplote se momentalno prekida.
  • Nema dosadnog čekanja da ringla dostigne željenu temperaturu, jer se indukciona ploča veoma brzo zagreva. Testovi su pokazali da se šest litara vode zagreva za manje od 15 minuta!
  • Skraćeno je vreme kuvanja, budući da se toplota ne gubi pri prenosu, već je konstantna, za razliku od plinskih i električnih šporeta gde mnogo energije odlazi na vazduh oko tiganja i lonaca.
  • Površina za kuvanje je hladna što je velika prednost i iz bezbednosnih razloga, te ne morate brinuti zbog slučajnih opekotina i nastanka požara. To je posebno važno i ako u kući imate ,,male istraživače“.
  • Ugradne indukcione ploče su lake za održavanje. Dovoljno je da je prebrišete suvom ili vlažnom krpom, a pritom ne morate da čekate da se površina ohladi kako biste je očistili.
  • Ostavlja utisak luksuza, pa izgled svake kuhinje podiže na viši nivo.


Birajte pametne uređaje koji misle na vas i bezbednost vaše porodice, a ujedno čuvaju novac i dragoceno vreme. Posetite Outlet bele tehnike a mi ćemo vam pomoći da odaberete ono najbolje za vaš dom.