Električni šporet za vrhunska praznična jela

Električni šporet za vrhunska praznična jela
25.11.2022.

ELEKTRIčNI šPORET ZA VRHUNSKA PRAZNIčNA JELA

Dolazi zima, a sa njom i period slava i praznika, bogatih trpeza i gastronomskih specijaliteta. I dok gosti uživaju u druženju i degustiranju, svaka domaćica iznad svega želi da spremi i posluži vrhunska praznična jela, jer se to vekovima unazad u našoj tradiciji vrednuje, ali ne kao prestiž, već kao najvažniji pokazatelj gostoprimstva i dokaz da je gost dobrodošao na našu trpezu.

 

Još od ognjišta, preko šporeta na drva, pa sve do današnjih dana kad se koriste električni šporeti, oni su bili i ostali simbol zajedništva porodice okupljene oko toplog i ukusnog obroka, naročito kad su praznici. Danas je najčešći izbor dobrih domaćica šporet sa ravnom pločom ili kombinovani šporeti, ali nemojte misliti da ovi moderni, električni šporeti nisu nastavili da neguju simbol srpskog porodičnog ognjišta. Na njima se danas, kao i na onim davnašnjim na drva, spremaju najdivnija, najmirisnija i najukusnija praznična jela.

 

Kombinovani šporeti - idealni za tradicionalna gastronomska uživanja

Ako ste pristalica tradicionalne kuhinje i specijaliteta koji su već postali deo naše kulturne baštine i na vašoj prazničnoj trpezi moraju se naći sarma, pihtije, pečenje, svadbarski kupus i domaća supa, nemojte ni na tren pomisliti da električni šporeti neće biti dovoljno dobri za njihovu pripremu.


Kombinovani šporeti sa plinskim ringlama idealni su za pripremu tradicionalnih jela, jer se jelo na prilagođenoj temperaturi “krčka” direktno na plamenu, baš kao što je to nekada bio slučaj sa šporetima na drva, pa je objašnjenje da sarma nikada ne može biti dovoljno dobra ako se električni šporeti koriste za njenu pripremu, više opravdanje i izgovor domaćicama da je ne spremaju.

 

Kombinovani šporeti sa modernim multifunkcionalnim rernama nezamenljivi su za pečenje kolača, gibanica i proja, a pečenje iz rerne, uz nekoliko proverenih trikova starih majstora biće kao da je iz pečenjare. A možda i bolje!


Veoma su popualrni i plinski šporeti koji daju mogućnost brzog pripemanja hrane. Ako zbog obaveza počnete kasnije sa kuvanjem za prazničnu trpezu, ne brinite, sve će biti na vreme spremno uz plinski šporet.

 

 

plinski sporet, plamen


I dok kuhinja opojno miriše na domaću pileću supu, dok se iz rerne širi miris pite, proje i pečenja shvatićete da kombinovani šporeti šalju divne, mirisne pozivnice vašoj porodici da se okupi i uživa oko bogate praznične trpeze.

 

Šporet sa ravnom pločom – savršen za kulinarske inovacije

Sve više je domaćica koje veoma uspešno spajaju našu kulinarsku tradiciju sa gastronomskim novotarijama, praveći tako savršenu ravnotežu između onoga što je bilo i onoga što dolazi. U tome i jeste umetnost kuvanja: stvoriti čaroliju koja povezuje različite ukuse, izbore i zahteve tako da svi budu i zadovoljni i siti. Moderne domaćice uvek biraju moderan šporet sa ravnom pločom, svesne da je on, baš kao i ta umetnost, savršen spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog.


Naše tradicionalne zimske posne slave ne mogu se zamisliti bez riblje čorbe i ribe ( nadamo se da znate da su električni šporeti sa konvecinalnom rernom ili sa modernim multifunkcionalnim čudom od rerne nezamenljivi za pečenje ribe ), ali sve češće na bogatim trpezama nalazimo i specijalitete istočnih kultura kakvi su sushi ili onigiri. Japanski specijaliteti od pirinča, povrća i ribe našli su se kao glavno predjelo na našim slavama i to jer su ukusni, jednostavni za pripremu i što je najvažnije – posni. Za savršeno skuvan pirinač na azijski način, gde je svako zrno odvojeno od drugog, najbolji je upravo šporet sa ravnom pločom, jer se površina ringle sasvim ujednačeno zagreva.


Najbolje od svega je što je moderan šporet sa ravnom pločom podjednako praktičan i za pripremu tradicionalnih gastrnomskih uživanja i domaćice vrlo dobro znaju da je, uz dobar šporet i dobar recept za pripremu prazničnih jela, samo nebo granica.


Ako i dalje mislite da bez starinskih metoda kuvanja nema dobrog i ukusnog porodičnog ručka, pomislite samo na to koliko su moderni električni šporeti olakšali pripremu i život domaćicama. Zadovoljna kuvarica i malo ljubavi stvaraju najbolji recept za ukusno jelo. Zato, uključujte ringle i rerne, nek zamiriše cela kuća – pošaljite najmilijima pozivnicu na zajednički porodični ručak.