Mala kuhinja – kako da učinite da izgleda veće uz odgovarajuću belu tehniku?

Mala kuhinja – kako da učinite da izgleda veće uz odgovarajuću belu tehniku?
15.03.2023.

MALA KUHINJA – KAKO DA UčINITE DA IZGLEDA VEćE UZ ODGOVARAJUćU BELU TEHNIKU?

Imati malu kuhinju predstavlja pravi izazov za kulinare koji vole da im svako jelo bude malo remek delo. Ne očajavajte, mala remek dela nisu rezervisana samo za velike i razmetljive prostore. Mala kuhinja može biti isto toliko praktična kao i velika, pod uslovom da odaberete odgovarajuću belu tehniku i rasporedite je na pravi način. Bilo da u njoj provodite puno vremena ili ne, imamo sjajna rešenja za opremanje vaše mini kuhinje.

 

 

Koji frižider kupiti za malu kuhinju?

 

Kada su u pitanju male kuhinje, predlažemo da krenete od postavljanja frižidera. Ako je u pitanju klasičan, samostojeći frižider najbolje je rešenje postaviti ga uza zid i to u neki ćošak. Jedini problem je što ume da bude previše glomazan, a želimo da izbegnemo da nam kuhinja izgleda pretrpano.


Zato su mini frizideri svakako bolja opcija, posebno ako živite sami ili u paru. Za porodicu sa više članova funkcionalniji izbor predstavlja kombinovana tehnika, gde su mini zamrzivaci spojeni sa manjim frižiderom.


Za male prostore, uvek birajte višenamenske, kao i ugradne uređaje koji osim što štede prostor, izgledaju vrlo luksuzno i lako se održavaju. Manje dimenzije ugradne rerne, ugradne ploče ili male mašine za sudove odlično će ići uz kuhinje male kvadrature. Ugradni uređaji takođe vam omogućavaju da maksimalno iskoristite kako prostor po horizontali, tako i po vertikali.

 

 

Koji šporet kupiti?


Bilo da ste sami ili u paru, sporet sa dve ringle je idealan za vas, odnosno potrebe vaše male kuhinje. Sasvim je dovoljan za pripremanje obroka, iako je u pitanju uređaj kojeg krase male dimenzije.


Ugradne rerne takođe predstavljaju sjajan izbor, budući da je savremena tehnika poput ove obdarena odličnom izolacijom, te su mogućnosti neograničene. Rerna može biti uzdignuta, uređaji mogu biti jedan iznad drugog bez bojazni od kombinacija toplo – hladno, što je ranije bilo nezamislivo. Dakle, skrojeni su tako da se prostor maksimalno iskorišćava do određene mere.


Indukcione ploče osim što štede vaš prostor, one štede i vaš novac, budući da se zagreva samo posuda u kojoj spremate hranu. Kad posudu sklonite, dotok toplote prestaje. Osim toga, veoma su lake za održavanje, te štede i vreme koje provodite u čišćenju.
 

Mala kuhinja u jednom redu.

 

 

Kako rasporediti uređaje u maloj kuhinji?

 

Mini kuhinje zahtevaju čist i svetao prostor, neopterećen nepotrebnim stvarima, ali to nikako ne znači da nečega treba da se odreknete. Naprotiv, bela tehnika je toliko uznapredovala da bez obzira na kvadraturu kojom raspolažete, možete u nju smestiti sve što vam je neophodno. Ono o čemu ipak morate voditi računa jeste kako rasporediti kuhinjske uređaje.


Ako je u pitanju jednoredna kuhinja, ovo bi bio logičan raspored uređaja i kuhinjskih elemenata:

 

  • Prvo postavite frižider, budući da iz njega uzimate namirnice,
  • Desno od njega je mesto gde namirnice pripremate, tj. radna površina. Ispod radne površine može se smestiti mašina za sudove manjih dimenzija,
  • Sledi sudopera ispod koje možete staviti malu ugradnu kantu za otpatke,
  • Desno od nje je manja radna površina i na kraju šporet ili ugradna ploča (električna ili indukciona) i ugradna rerna,
  • Ukoliko nameravate da koristite mikrotalasnu pećnicu, umesto samostojeće koja će oduzeti dragoceni prostor na radnoj površini, opredelite se za ugradnu mikrotalasnu rernu.


Razmislite da li su vaše potrebe takve da morate imati uređaje standardnih dimezija. Tamo gde je to moguće izaberite uređaje manje od standardnih, pošto će vam ušteda svakog pedlja prostora u maloj kuhinji itekako značiti. Na tržištu danas postoji mnoštvo malih i lepo dizajniranih uređaja koji vam omogućavaju da uživate isti luksuz poput onih koji imaju veći prostor na raspolaganju.

Kao što vidite, ne morate ničeg da se odričete, samo morate dobro da razmislite šta vam je zaista neophodno, a šta ne. Outlet bele tehnike poseduje baš sve za uređenje vaše male kuhinje. Pogledajte, poručite i uživajte u raskoši svog malog kuhinjskog prostora.