Mašine za pranje sudova – kako odabrati najbolju?

Mašine za pranje sudova – kako odabrati najbolju?
17.01.2023.

MAšINE ZA PRANJE SUDOVA – KAKO ODABRATI NAJBOLJU?

Ako je vaša novogodišnja odluka da zauvek kažete zbogom ručnom pranju posuđa ili da svoju dotrajalu mašinu zamenite boljim modelom, čeka vas iscrpljujuće pretaraživanje onlajn prodavnica. Bezbroj modela, detaljne specifikacije, zbunjujuće recenzije ... lako je izgubiti se u moru podataka.

 

Evo kako da napravite nepogrešiv izbor prilikom kupovine mašine za pranje sudova.

 

Vrste mašina za sudove

Prvo što treba da znate je da na tržištu postoji više tipova sudomašina: samostojeća, ugradna, polu ugradna, stona. Koju ćete odabrati zavisi od prostora kojim raspolažete i vaših potreba.

 

  • Samostojeća mašina za sudove – prenosiva je te joj lako možete promeniti mesto u prostoru ili je poneti sa sobom ako se selite
  • Ugradne mašine za sudove – integrišu se u kuhinju. Razlika između ugradne i obične mašine za sudove je isključivo u načinu postavljanja.
  • Stona mašina za sudove – cena ovih mašina je relativno mala s obzirom da se radi o mašini malih dimenzija koja se stavlja na radnu površinu i samim tim je idealna ako imate ograničen kuhinjski prostor
  • Polu ugradna mašina za sudove – ugrađuje se, ali kontrolna tabla ostaje vidljiva

 

Dimenzije i veličina mašine za pranje sudova

Dobro premerite prostor u kuhinji koji ste namenili za svoju sudomašinu, a zatim se opredelite za neki od sledećih modela:

  • standardna mašina – odgovara širini od 60cm kakvu imaju mnoge samostojeće ili ugradne mašine za sudove
  • slimline – ima sve fukcije kao i standardna, ali je u pitanju uži model (45 cm), te samim tim idealan ako ne raspolažete dovoljno velikim prostorom u kuhinji
  • viša sudomašina - veće visine od standardne te bolje ide uz podignute radne površine

 

Kapacitet mašina za sudove

Kapacitet sudomašine određuje se prema broju kompleta sudova. Komplet čine duboki, plitki i desertni tanjir, čaša, šolja, tacna, pribor za jelo i kafena kašičica. Tako razlikujemo:

 

  • Sudomašina za 12 - 16 kompleta – pogodna je za velika domaćinstva
  • Sudomašina 9 - 11 kompleta – odgovara porodici do četiri člana
  • 8 kompleta i manje – ako živite sami ili u paru

 

Spoljašnjost i unutrašnjost mašine za pranje sudova

Da li planirate da ovaj kuhinjski aparat uklopite sa tehnikom koju već imate ili možda bojom kuhinjskih elemenata? U skladu sa tim birajte između bele, crne i boje metala kakve se kod nas najčešće mogu naći, ili svoju ugradnu sudomašinu zaklonite panelom u boji vaše kuhinje.

 

masina za pranje sudova


Kada je u pitanju unutrašnji raspored, sudomašine obično imaju dve police i korpu za escajg na donjoj polici. Bolji modeli imaju i dodatnu treću policu.

 

Energetska efikasnost i nivo buke

Kolika je potrošnja struje i vode prilikom pranja sudova označava se oznakama od A (najbolje mašine za sudove) do G. Izborom mašine sa oznakom A (maksimalna energetska efikasnost) ostvarićete veliku novčanu uštedu tokom dužeg vremenskog perioda.


Ako je vaša kuhinja otvorena prema dnevnoj sobi, što je čest slučaj u novim stanovima, imate bebu ili ste osetljivi na jake zvuke, nivo buke biće važan faktor pri donošenju odluke. Većina sudomašina ima nivo buke do 44 decibela, a najbolje mašine za sudove proizvode buku 41-42 decibela, što odgovara jačini glasa tokom razgovora.

 

Nova ili polovna bela tehnika?

Obe opcije imaju svoje prednosti i mane. Najveća razlika je u ceni i garanciji kvaliteta. Polovne mašine za sudove su jeftinije, ali ne možete da budete sigurni da će vam trajati. Novi proizvodi dolaze uz dužu garanciju, ali su i skuplji.


Da li postoji kompromisno rešenje između nove i polovne mašine za sudove?

Bela tehnika sa oštećenjem spaja najbolje od dve opcije – u pitanju su nove sudomašine koje su pretrpele estetska oštećenja, ogrebotine ili ulubljenja, najčešće nastala u transportu, a koja ni na koji način ne utičiu na samo funkcionisanje mašine. Zbog toga je i cena ovih modela niža.

Podsećamo vas da je u našoj outlet prodavnici i dalje novogodišnja akcija, tako da vas Bosch, Candy, Hanseatic i Indesit sudo mašine čekaju po veoma povoljnim cenama.