Kako odabrati dobru mašinu za veš?

Kako odabrati dobru mašinu za veš?
26.09.2022.

KAKO ODABRATI DOBRU MAšINU ZA VEš?

Ako vam predstoji izbor i kupovina nove veš mašine, verovatno se trudite da se informišete koji je uređaj najbolji, najefikasniji i najviše se isplati. Ono što na samom početku morate znati je činjenica da je veš mašina dobra onoliko koliko odgovara vašim ličnim potrebama.

 

Nema svako domaćinstvo identične potrebe, pa samim tim ne može se reći da postoji jedan jedini najefikasniji uređaj ili da je najprodavanija veš mašina ujedno i najbolja. Upravo zbog toga mašina za sušenje i pranje veša nekim porodicama je nezamenljiva i neprocenjiva, a nekim sasvim nepotrebna.


Prilikom izbora na prvo mesto morate staviti sopstvene potrebe i mogućnosti, pa spram karakteristika uređaja koje to ispunjavaju, izabrati ono što je za vas najbolje.


Donosimo vam nekoliko univerzalnih saveta koji vam mogu biti od velike pomoći prilikom izbora nove veš mašine.

 

 

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost je jedna od karakteristika veš mašine koja je sasvim univerzalna, jer kakve god u domaćinstvu potrebe imali, svima dugoročno gledano odgovara da uređaj troši manje električne energije.


Na nalepnici proizvođača velikim slovima od A do G označena je klasa kojoj pripada mašina za pranje ili mašina za pranje i sušenje veša. Uređaji A klase potroše manje od 0,19 kWh po jednom kilogramu rublja, odnosno 0,95 kWh za pet kilograma rublja po jednom kompletnom ciklusu pranja, dok uređaji D klase potroše čak 50% električne energije više.


Uz ovoliku uštedu jasno je da najprodavanija veš mašina bilo kog proizvođača uvek pripada energetskom razredu A.

 

Potrošnja vode

Dok smo još u duhu štednje, nije na odmet pomenuti da postoje mašine sa smanjenom potrošnjom vode i sa opcijom kontrole potrošnje vode u odnosu na količinu veša. Pored toga što štede vodu, ovakve veš mašine štede i struju, jer je potrebno manje energije za zagrevanje.

 

Kvalitet pranja

Ova karakteristika najviše zanima svakog kupca, zato obratite pažnju na kategorizaciju od A do G koja pokazuje učinak mašine na proizvođačkom testu prilikom pranja fleka čokolade, vina, krvi i čađi. Sasvim je logično što najprodavanija veš mašina spada u A kategoriju najefikasnijih uređaja na testu, jer ono što očekujete i jeste čisto rublje bez fleka.

 

Broj obrtaja centifuge

Broj obrtaja centrifuge kreće se od 400 ( posle centrifugiranja ostaje do 90% vode u rublju ) do 1600 ( posle centrifugiranja ostaje ispod 50% vode ), što ima presudan značaj za dužinu sušenja veša. Kod mašina za pranje i sušenje veša broj obrtaja centrifuge je značajan, jer dobro oceđen veš skraćuje proces sušenja. Ipak, najbolje je birati veš mašine sa podesivom centrifugom, jer tako možete izabrati manji broj obrtaja prilikom pranja osetljivih tkanina, čime produžavate život svom rublju.

 

 

Buka koju stvara

Svaka mašina za pranje i sušenje veša podrazumevano proizvodi buku. Svaka bučnost ispod 50 decibela smatra se odličnom, a preko 70 decibela bučnom iznad proseka. Ova osobina značajna je i vama i vašim komšijama, a ako bi nam susedi birali, najprodavanija veš mašina bila bi ona koja proizvodi najmanje buke.

 

Dimenzije mašine i vrsta punjenja

Ove fizičke karakteristike morate pažljivo prilagoditi svom prostoru i svojim potrebama. Mašine sa gornjim punjenjem zauzimaju manje prostora, ali troše od 5% do 10% više vode, struje i praška, pa dobro odmerite šta vam je značajnije. Uska mašina sa bočnim punjenjem, koja i pored manjih dimenzija ima veliki kapacitet bubnja, je definitivno najprodavanija veš mašina za skučen prostor i mala kupatila.

 

Mašina za pranje ili mašina za pranje i sušenje veša

I ova odluka je isključivo na vama, jer svaki uređaj ima svojih prednosti, ali ako nemate prostor za sušenje, a imate veliku porodicu, malu decu i često vam je brzo potrebno čisto i suvo rublje, onda će izbor biti očigledan.


Ne zaboravite najvažniju stvar: najbolji savet o novoj mašini za veš dobićete direktno od svog prodavca prilikom kupovine i zato dođite u Outlet bele tehnike. Tu smo da napravimo najbolji odabir kvalitetne bele tehnike za vas.