Mikrotalasna pećnica - za brza i ukusna kulinarska rešenja

Mikrotalasna pećnica - za brza i ukusna kulinarska rešenja
23.02.2023.

MIKROTALASNA PEćNICA - ZA BRZA I UKUSNA KULINARSKA REšENJA

Ko još ima vremana da na kraju radnog dana vreme provodi pored šporeta. Kada dođete umorni kući želite da hranu pripremite brzo ili možda samo da podgrejete jelo koje ste spremili prethodnog dana.

 

Tu mikrotalasna pećnica stupa na scenu!


Zašto je mikrotalasna korisna, na koje karakteristike obratiti pažnju kada je kupujete i kako i gde kupiti povoljnu pećnicu, otkrivamo u nastavku teksta.

 


Zašto kupiti mikrotalasnu pećnicu?

 

Moderne kuhinje danas su gotovo nezamislive bez ovog kuhinjskog aparata. Evo koje su prednosti ovog malog ali moćnog uređaja:

 

  • Multifunkcionalnost – kuvanje, pečenje, odmrzavanje, strerilizacija i druge funkcije moguće se u ovom uređaju
  • Brzina pripreme jela – hrana se može pripremati i dvostruko brže u odnosu na klasičan šporet, a zbog kraće termičke obrade hrana ne gubi hranljiva svojstva
  • Male su i kompaktne – dakle, idealne za manje kuhinje, kakva je većina u modernim stanovima
  • Nema neprijatnih mirisa u kuhinji dok pripremate jelo
  • Jednostavne su za korišćenje

 

 

Koja je najbolja mikrotalasna pećnica?


Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, prvo da vidimo koje vrste mikrotalsne pecnice postoje. U prodaji ćete najčešće nailaziti na samostojeće i ugradne mikrotalasne.

 

  • Samostojeća (standardna) mikrotalasna – spada u najeftinije mikrotalasne. Spremne su za upotrebu odmah nakon vađenja iz kutije i postavljanja na radnu površinu. Prenosive su, te ćete ih lako poneti sa sobom pri, na primer, selidbi. Mana im je što zauzimaju dragoceno mesto na radnoj površini, a neretko dolaze uz nešto kraći kabl, pa unapred morate isplanirati gde ćete je postaviti i da li je utičnica dovoljno blizu.
  • Ugradna mikrotalasna – ono što su mane samostojećih, to su prednosti ugradnih pećnica. Možda su nešto skuplje, ali zato štede prostor u kuhinji, možete je postavite gde vam odgovara, odaju utisak elegancije i luksuza.


Sledeće karakteristike morate uzeti u obzir ako vas zanima koja je najbolja mikrotalasna pećnica za vaše potrebe i postojeće životne navike:

 

  • Snaga mikrotalasne – odabir će zavisiti od toga za šta planirate da je koristite. Za osnovno korišćenje (podgrevanje, odmrzavanje, spremanje jednostavnih jela) biće dovoljan aparat snage od 600-800W, zahtevniji rad traži snagu od minimum 900W. Na tržištu postoje i modeli snage preko 1200W i pogodni su za pripremu složenijih jela, roštiljanje i sl.
  • Funkcije uređaja. Osnovne funkcije mikrotalasne su odmrzavanje, tajmer, rotirajući tanjir, podešavanje snage. Dodatne funkcije mogu biti postojanje predefinisanih programa (aparat sam podešava temperaturu u zavisnosti od hrane koju spremate), gril funkcija i druge.
  • Zapremina mikrotalasne – Male mikrotalasne mogu biti zapremine od svega 10 litara, širine do 50 cm. 20 litara je neki standard dovoljan za većinu domaćinstava. U mikrotalasne veće zapremine spadaju one od preko 25 litara. Koja zapremina uređaja će vam biti potrebna zavisi od toga za šta planirate da koristite ovaj aparat, kojim budžetom i prostorom u kuhinji raspolažete.

 

 

 

Koje posude za mikrotalasnu su najbolje?


Izbor posuđa je presudan ako želite da znate kako se koristi mikrotalasna na bezbedan način.


Preporučene posude za mikrotalasnu su obično vatrostalne i to od porcelana ili debljeg stakla. Dozvoljeno je i keramičko posudje i tzv. djuvečare.


Metalno posuđe, metalni pribor i aluminijumska folija su strogo zabranjeni, kao i posuđe sa metalnim delovima!


Da biste bili sasvim sigurni pogledajte deklaraciju. Na njoj bi trebalo da bude naglašeno da je posuda bezbedna za korišćenje u mikrotalasnoj (piše ,,microvawe oven safe” ili ,,suitable for microvawe”).


Papirne posude su dozvoljene za kratko podgrevanje (do 3 minuta).


Bitan je i oblik posude za mikrotalasnu. Prednost imaju okrugle, tj. ovalne posude, jer će se u njima hrana ravnomerno zagrevati.

 

 

Kako se kreću cene mikrotalasne rerne?


Cene mikrotalasne pećnice zavisiće od više faktora: brenda, modela uređaja, karakteristika, da li je u pitanju nova ili polovna mikrotalasna rerna.


Nove najeftinije mikrotalasne koje se mogu pronaći kod nas koštaju oko 7000 - 8000 dinara kada su na akciji i ukoliko su u pitanju samostojeći modeli manje poznatih proizvođača.


Ugradna mikrotalasna ima veću cenu i ona se kreće od otprilike 20000 dinara, pa naviše. Ne zaboravite da na cenu dodate i troškove ugradnje same rerne.

 


Nova ili polovna mikrotalasna rerna

 

Dobar odnos cene i kvaliteta je ono što svi tražimo kada kupujemo belu tehniku.


Na domaćem tržištu čete pronaći široku paletu brendova i novih modela. S druge strane polovna mikrotalasna se može lako naći putem oglasne prodaje. I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i mane.


Način da spojite ,,najbolje od dva sveta” je kupovina nove oštećene bele tehnike. U pitanju su nekorišćeni modeli uređaja koji su pretrpeli minimalna oštećenja prilikom, recimo, transporta.U Outletu bele tehnike ne samo da ćete pronaći takve modele mikrotalasnih rerni, već će vam naši prodavci dati prave savete kako da napravite najpovoljniji izbor.